Jolijn, architect van Track 6

30 juni 2019

Even voorstellen

Jolijn Valk is in 2011 afgestudeerd als architect aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam met een ontwerp en onderzoek voor een “levende brug over het IJ” in Amsterdam.

Tijdens de studie aan de academie heeft ze het collectief By Bali opgericht, een interdisciplinaire groep ontwerpers die zich richten op “dromen over de stad en het landschap”. Hieruit is in 2013 haar eigen bureau Urban Echoes ontstaan. Jolijn is gastdocent aan de Academie van Bouwkunst en momenteel een onderzoekstraject aan het opstarten voor nieuwe woonvormen met als case study Amsterdam en Tokyo.

Urban Echoes ontwerpt architectuur en publieke ruimtes in stad en landschap vanuit een technische en poëtische benadering. Onze inspiratie komt vanuit het ongewone. Met ‘rethinking’ en ‘researching’ zoeken we naar de verborgen lagen in de context.

Door plezier te hebben in ontwerpen en de essentie van de vraag te onderzoeken, creëren we originele, innovatieve en kleurrijke concepten en zijn wij in staat unieke ruimtelijke mogelijkheden en tijdloze interventies te verwezenlijken in realistische ontwerpen.

Urban Echoes houdt zich bezig met een breed spectrum van complexe uitdagingen, op zoek naar het volgende niveau in het ontwerp in de verschillende schaalniveaus. Wij streven naar ontwerpen met gelaagdheid, waar de gebruiker en de context in het heden, verleden en de toekomst het uitgangspunt zijn.

Waarin zien we je signatuur terug in track 9a

We hebben ons laten inspireren op de Parijse en Berlijnse woongebouwen door het compacte en wat ‘dikke’ volume van het gegeven plot. Omdat we alle woningen optimaal daglicht willen geven heeft het gebouw een ‘court’; een hart, binnenhof. Hierdoor hebben we ondiepe woningen kunnen ontwerpen met aan twee zijden ramen en daglicht.

Kenmerkend voor dit type woongebouw is het intieme en karakteristieke hof dat gemeenschappelijk is van alle bewoners. Alle voordeuren van de woningen liggen aan het hof waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Vanuit de commerciële ruimtes aan de Radarweg is er doorzicht op het hof via grote ramen.

De hoofdentree naar het hof is een bijzonder vormgegeven boog (poort) aan het tussenstraatje tussen Track 6 en 8. Met een kleinere doorgang aan de noordgevel.

De woningen hebben allemaal een buitenruimte aan de buitengevel. Deze balkons variëren in maat en positie. De toekomstige bewoner (MO-er) kan zijn eigen balkon kiezen.

De materialisering en vormgeving van de balkons zorgen ervoor dat deze als een sieraad het gebouw verbijzonderen. Het woongebouw wordt samen met de MO-ers uitgewerkt, zo bepalen de medeopdrachtgevers samen met de ons de uiteindelijke exacte kleur en materialen van de gevel, de positie van de voordeur en balkons en natuurlijk de indeling van de woning.

Er zijn veel verschillende types en groottes mogelijk, variërend van loftwoningen met een maximaal 7 meter hoog plafond, tot efficiënte studio’s van 40 m², tot bijzondere maisonnettes en luxe penthouses met dakterras.

Naast het collectieve hof heeft dit gebouw ook een gemeenschappelijk dakterras aan de kant van het Pocketpark. Het gebouw biedt ruimte aan een diversiteit van bewoners met of zonder kinderen, alleenstaand of samenwonend.

Het gebouw is zo ontworpen dat het ruimte biedt aan verschillende dieren, vogels en vleermuizen, speciaal daarvoor zijn huisjes opgenomen in de gevel. De locatie van MO-town ligt aan de scheggen van Amsterdam en de flora en fauna van dit natuurgebied krijgt een belangrijke plek in het gebouw en op deze locatie.

Wat is de meerwaarde van MO/samenwerking met MO*ers?

In het begin van het ontwerptraject hebben we samen met alle geïnteresseerden in MO-town een interview gehad. Daaruit bleek dat deze medeopdrachtgevers bestaan uit allerlei verschillende mensen, met verschillende ideeën, wensen en achtergronden.

Er zal dus een diversiteit aan bewoners in één gebouw samen gaan wonen. Dat vraagt om een flexibel maar ook een stevig gebouw. Het gebouw moet sterk genoeg zijn om de verscheidenheid te kunnen dragen, maar open en flexibel genoeg zijn om verschillende woningoppervlaktes en woonvormen te kunnen herbergen.

Daarom vind ik dit een ontzettend interessante opgave. Zonder de invloed van de specifieke woonwensen van deze diverse groep MO-ers hadden we dit niet kunnen ontwerpen en in het dynamische gebied van Sloterdrijk is niet één doelgroep te omschrijven en is het vooral van belang dat je als architect je rol vervuld om een stevig, sterk en duurzaam ontwerp te maken.

Met duurzaam bedoel ik niet alleen een energieneutraal gebouw, maar ook een gebouw dat natuurinclusief ontworpen is, dat ruimte biedt aan flora en fauna van de context en een tijdloos ontwerp dat minstens 100 jaar blijft staan en veranderingen van de tijd en verschillende bewoners kan doorstaan.

Wat is je favo Motown liedje?

‘Papa was a rollin’ stone’ van The Temptations