Vragen over locatie & omgeving

Waar kan ik informatie vinden over de locatie?

MO*town komt in het hart van het nieuwe Sloterdijk Centrum. Je leest er hier meer over.

Wat wordt er naast MO*town gebouwd?

Sloterdijk is volop in beweging en MO*town is niet het enige project wat gebouwd gaat worden. Het plan is om hier de komende jaren ca. 5000 tot 7500 woningen te realiseren. Dus welke projecten zijn er nog meer?

Vertical ligt pal tegenover MO*town en bestaat uit 144 woningen met 4 verschillende woningtypes.

Lab4you is een ander MO-project in Sloterdijk en bestaat uit 32 units. Dat zijn 2 woon/werkappartementen en 3 bedrijfsruimten (waarvan één fietscafé en een (lunch) restaurant) en 27 woningen.

Het SITA kantoor aan de Heathrowstraat wordt een Alles-in-één school met daarboven 190 woningen, onder de naam Floating Gardens. De school komen op de onderste twee verdiepingen en de 190 appartementen (koop en huur) daarboven op de 3e t/m 17e laag.

Zijn er winkels en is er horeca in de buurt?

Ja, er zijn al een aantal voorzieningen in de buurt. Er is nu een Spar op loopafstand van MO*town en voor de grotere supermarkten moet je zo’n 5 minuutjes fietsen.

Daar komen de volgende jaren een groot aantal voorzieningen bij. De ambitie is om in Sloterdijk een leefomgeving te creëren en daarvoor worden de aankomende jaren ca. 5000-7500 woningen gebouwd. En daarmee groeit de omgeving en de voorzieningen mee.

In de achtertuin van MO*town vind je BRET, de plek voor een lekkere hap, gezellig drankje of feestje. En de ook naar de Koffie Academie loop je zo toe. Koffie Academie is veel groter dan de vestiging op de Overtoom. Het is veel meer dan een typische koffiebar. Muziek en lekkere dranken staan hier centraal.

Kijk hier voor een overzicht van leuke plekjes in en om Sloterdijk.

En openbaar vervoer?

Zeker wel! Station Sloterdijk is op loopafstand. Trein, bus, tram en metro, alles vind je in de buurt.

Wat zijn de plannen voor Sloterdijk?

Sloterdijk ondergaat een complete transformatie. De eerste stappen zijn gezet en al zichtbaar in het gebied. Het station gaat op de schop en de aankomende jaren worden ca. 5.000 – 7.500 woningen bijgebouwd.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Onder track 6 en 8 van MO*town komt een parkeergarage met plek voor 10 auto’s die verkocht worden aan de kopers van de woningen van track 8. Er zijn 5 parkeerplaatsen voor deelauto’s. In Sloterdijk worden geen parkeervergunningen afgegeven.

Is parkeren gratis?

In Sloterdijk is er een betaald parkeren regime.

Vragen over MO*town, de opzet

Hoeveel woningen en typen komen er in MO*town?

In de twee gebouwen die we met medeopdrachtgevers maken: in track 6 mogen maximaal 45 woningen gerealiseerd worden, in track 9a maximaal 25.

Je kan tot september de woning maken zoals jij wilt, je kan units horizontaal en verticaal koppelen, daarmee bepaal je zelf de grootte. Van 40 m2 tot hoe groot jij wilt.

In track 8 komen ca. 95 woningen: voornamelijk appartementen. In het tussenstraatje bij track 9a komen 5 stadswoningen over 3 bouwlagen.

Wat wordt de stijl van de drie bouwblokken?

MO*town bestaat uit drie bouwblokken: track 6 en 9a in mede-opdrachtgeverschap en track 8 als een reguliere ontwikkeling.

De drie bouwblokken hebben elk een eigen architect. Daarmee zien ze er dadelijk alle drie verschillend uit, maar zorgen we er natuurlijk wel voor dat ze bij elkaar passen.

 

Track 6 heeft een robuuste buitenkant, een stedelijk bouwblok aan de Radarweg.

En juist een zachtere, groene uitstraling vanuit het pocketpark, dat tussen de drie MO*town gebouwen ligt.
Je komt via een de tussenstraat Track 6 binnen en vervolgens het mediterraan aandoende binnenhof, een oase van rust. Vanuit dit hof worden alle woningen ontsloten.

 

Kenmerkend aan track 9a zijn de vele buitenruimtes, rondom het gebouw bevinden zich alle terrassen van de woningen.
En wat leuk is: via de buitenkant kan je rondom het gebouw naar je woning lopen.
Je kan trouwens ook via een ruimtelijk, inpandig trappenhuis of met de lift bij je woning komen.
De architectuur past door de witte aluminium gevel goed bij Sloterdijk. Terwijl veel hout zorgt voor een warme binnenwereld.

 

Track 8 is stoer, een markant gebouw op de hoek van de Arlandaweg en Radarweg.  Op de terrassen veel groen, wat zorgt voor een prachtige kleurcombinatie tegen de antracieten gevel.
De drie gebouwen van Track 8 zijn met elkaar verbonden door loopbruggen: de wandeling door het gebouw naar je woning is een feest. De straten op hoogte en het groene pleintje is de plek waar je je buren ontmoet.

Alle drie de gebouwen hebben aan de Arlandastraat en Radarweg commerciële ruimtes: dus wil je ondernemen. Hier kan het!

Wat is het verschil tussen de 3 woonblokken?

Track 6 en 9a worden samen met mede-opdrachtgevers ontwikkeld. Als je instapt, dan zijn er al keuzes gemaakt door de huidige mede-opdrachtgevers. Je stapt dus in, in een rijdende trein. Je hebt tot en met het sluiten van de koop- en aannemingsovereenkomst invloed.  Daarna kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd als meer- en minderwerk. Maar samen met de architect en de mede-opdrachtgevers blijf je betrokken bij keuzes in materialen en kleurstellingen.

Track 8 is een reguliere ontwikkeling. De woningen worden uitontwikkeld en komen te zijner tijd in de verkoop.

Komen er ook huurwoningen?

Nee, er komen geen huurwoningen in MO*town.

Wanneer start de verkoop?

Twee van de drie woningblokken, track 6 en 9a, worden ontwikkeld in mede-opdrachtgeverschap (MO). Het kent geen regulier verkoopproces zoals bij het andere woonblok, track 8.

De plannen voor track 6 en 9a zijn al in volle gang en worden afgestemd met de anderen MO*ers. Daar kan je je dus nu al voor aanmelden. Indien er voldoende woningen zijn verkocht en we hebben een onherroepelijke omgevingsvergunning, dan ga je naar de notaris voor het passeren van de koopakte, splitsingsakte eb de hypotheekakte. De prognose hiervoor is tweede kwartaal 2020.

Track 8 is wél een reguliere ontwikkeling. De prognose voor de verkoop daarvan is medio 2020.

Wanneer start de bouw en worden de eerste woningen opgeleverd?

Medio 2021: prognose start bouw

Eind 2023: prognose oplevering

Wie bouwt de woningen?

ERA Contour bouwt de woningen.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Door je hier als geïnteresseerde in te schrijven

Wanneer kan ik de verkoopstukken van Track 8 bekijken?

De verwachting is dat track 8 in mei 2020 in verkoop gaat.

Is er een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Er komt een vereniging van eigenaren. Voor track 6 en 9a zal de MO*vereniging overgaan in een VvE.

Vragen over mede-opdrachtgeverschap (MO)

Wat is mede-opdrachtgeverschap?

Mede-opdrachtgeverschap (MO) is samen met je nieuwe buren je eigen plekje maken. Dat is de kort maar krachtige versie. Alles over MO en wat er van je verwacht wordt als MO*ers, lees je hier.

Wat wordt er van een MO-er verwacht?

Mede-opdrachtgeverschap is een intensief traject en daardoor niet voor iedereen. Je wordt bij alle ins&outs van projectontwikkeling betrokken en dat kost tijd.

De groep MO*ers die al is aangesloten bij MO*town heeft zich verenigd en komen onder begeleiding van twee procesbegeleiders eens per maand samen voor een Algemene Ledenvergadering. Tijdens deze vergaderingen komen verschillende onderwerpen aan bod waarover op dat moment een beslissing moet worden genomen. Van architectuur tot aan duurzaamheid, alles wordt in de groep besproken en besloten.

Hoe kan ik me als MO-er aanmelden?

Stuur dan een mail aan Yffi van den Berg (yffi.vandenberg@eracontour.nl) en geef aan dat je geïnteresseerd bent om mede-opdrachtgever te worden.

Ik vind het een mooi project, maar zie MO niet zitten ...

Dan is track 8 wat voor jou! Track 8 is een woonblok in MO*town en kent een regulier ontwikkelproces.

Wat is de verdeelsleutel van de woonblokken?

De prijslijst van track 6 en 9a is opgebouwd op basis van de kostprijs incl. de kosten voor de ontwikkelaar. De mede-opdrachtgevers krijgen volledig inzicht in de kosten en geven sturing aan de kosten.

De makelaar heeft een verdeelsleutel bepaald: alle kosten zijn aan de hand van deze verdeelsleutel bepaalt. De verdeelsleutel heeft te maken met de oriëntatie van de woning, de verdieping waar de woning ligt, de grootte van de buitenruimte en de grootte van de woning,

De kleine woningen hebben een hogere m2 prijs dan de grotere woningen. Dit wordt mede bepaald, omdat een aantal kosten gebonden zijn aan een woning (zoals de aansluitkosten, de installaties in de woning, toilet en badkamer). Deze kosten die voor alle woningen hetzelfde zijn, kunnen bij kleinere woningen door minder m2 gedeeld worden.

Wat kan er wel en wat niet qua indeling?

De indeling van de woning kan je zelf bedenken binnen de technische mogelijkheden. Dat houdt in, dat je met de plaatsing van het toilet, de badkamer, de keuken en de technische ruimte (de ruimte waarin de installatie zich bevindt) binnen een bepaalde straal van de leidingschacht moet komen.

De wooncoach helpt jullie daarmee. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat we soms “nee” moeten verkopen. Voorts dient de woning aan het bouwbesluit te voldoen.

Lees meer op de site van de Rijksoverheid

Is er een gemeenschappelijke of collectieve ruimte?

De MO*towners hebben momenteel nog geen collectieve ruimte voorzien in het ontwerp: deze ruimte kunnen ingepast worden indien het merendeel van de MO*towners een collectieve ruimte wensen. De commerciële ruimtes in de plint worden verkocht door de ontwikkelaar aan ondernemers.

Vragen over verkoop & planning

Wanneer start de verkoop?

Bij track 6 en 9a stroom in je: vanaf mei 2020 worden de woningen waar nog geen mede-opdrachtgever voor is worden verkocht. De keuze vrijheid in de woning is dan niet meer zo groot. Track 8 gaat ook medio mei 2020 in verkoop.

Wanneer start de bouw?

De geprognotiseerde start bouw voor alle drie de tracks staat gepland in maart 2021.

Wanneer wordt er opgeleverd?

De geprognotiseerde oplevering van track 6 en 9a staat gepland eind 2023, track 8 begin 2024.

Wanneer ik MO-er word, zit ik er dan direct aan vast?

Als je MO*towner wilt worden, dan teken je de intentieovereenkomst. In de intentieovereenkomst staat aangegeven welke verplichting je aangaat.

Bedenktijd na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst (KAO)?

Als je een koop- en aannemingsovereenkomst tekent zijn er in ieder geval twee voorbehouden: het verkrijgen van een onherroepelijke omgevingsvergunning en de financiering.

Je tekent de koop- en aannemingsovereenkomst als je volledig achter de koop van je woning staat.

Indien je te lang wacht met het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst (2 maanden nadat we gezamenlijk hebben afgesproken dat de MO*towners tekenen) is de ontwikkelaar gerechtigd de woning aan een andere geïnteresseerde te verkopen.

Risico's tussen het tekenen van de KAO en juridische levering?

De koop- en de aannemingsovereenkomst kennen een aantal ontbindende voorwaarden. Uiteraard onder voorbehoud financiering, maar ook onder de volgende voorwaarden:

1) er dient een onherroepelijke omgevingsvergunning afgegeven te zijn,
2) de grond moet bouwrijp geleverd zijn en
3) er dient minimaal 70% van de woningen verkocht te zijn.

Het komt wel eens voor, dat de ontbindende voorwaarden niet op tijd gereed of gehaald zijn. In dat geval wordt de levering uitgesteld en duurt het dus langer voordat we starten met de bouw. Het kan dan ook gebeuren dat je hypotheekofferte verloopt en dat je een nieuwe hypotheekofferte moet aanvragen.

Stel dat de rentestand dan verhoogd is, dan kan je opeens je woning niet meer financieren. Het grootste risico is dan dat de koop- en aannemingsovereenkomst vervalt en dat de koop niet doorgaat. Dit komt niet vaak voor.

Een ander risico is dat de bouwer failliet gaat. Dan zal een andere aannemer het gebouw realiseren. Hiervoor is namelijk een garantie afgegeven bij SWK.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

In tegenstelling tot bestaande woningen is een nieuwbouw woning vaak vrij op naam. Vrij op naam houdt in dat alle kosten in het koopbedrag verwerkt zijn.

Wel goed om te weten is dat de kosten die onder vrij op naam vallen alleen te maken hebben met de woning zelf. De kosten voor het opmaken van je hypotheekakte vallen hier niet onder. Maar ook de kosten voor je eventuele eigen architect of andere eigen adviseurs die je zelf benadert om te komen tot je ultieme woningindeling vallen hier niet onder. Ook de afwerking van de woning (vloerafwerking, eventueel stuwwerk, stoffering) komen altijd voor rekening van de MO*er.

Hoe zit het met de erfpacht in MO*town?

De Algemene Bepaling voor erfpacht 2016 zijn van toepassing. Bij de juridische levering kan je kiezen of je de erfpacht eeuwigdurend wil afkopen of jaarlijkse canon wilt betalen.

In de prijslijst voor MO*town track 6 en 9a is de VON op basis van eeuwigdurend afgekochte erfpacht aangegeven. We hebben tevens een prognose gemaakt van de VON op basis van jaarlijkse canon: de gemeente bepaalt uiteindelijk (medio mei 2020) over welk bedrag je daadwerkelijk canon gaat betalen.

Meer info lees je hier